Skip to content Skip to footer

Çocuklarda Diyabet Görülür Mü?

Çocuklarda Diyabet Görülür Mü?

Diyabet; hayat boyu devam eden son derece ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde farklı sorunlara yol açabilir. Hatta, günün birinde hastanın hayatını kaybetmesine de rastlanır. Diyabet ile ilgili olarak en çok merak edilen detaylardan birisi de çocukların bu hastalığa yakalanma ihtimallerinin olup olmadığıdır. Şeker hastalığı; çocuklarda daha az görülen bir hastalıktır. Ancak, yine de yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 18 yaşından küçük 17-18 bin çocuğun bu hastalık ile yüzleştiği ortaya çıkmıştır. Diyabet; tıpkı diğer insanlarda olduğu gibi çocuklarda da hayat boyu devam eder. Bu yüzden, kronik hastalıklardan birisi olarak tanımlanabilir. Çocuklarda diyabetin tedavi edilemediği hallerde görme kaybı, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları ve sinir hücrelerinde zedelenme gibi durumlara rastlanabilir. Sonuç olarak, çocukların da diyabet hastası olabileceğini söylemek gerekir.

Çocuklarda Diyabet Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Diyabet belirtileri; hem normal insanlarda hem de çocuklarda aynıdır. Her şeyden önce, çocukların normalden daha çok su içmesine ve idrara çıkmasına rastlanır. Buna ek olarak, bazı çocuklar, eskiye kıyasla daha iştahlı olabilirler. Ailelerin bu belirtiler karşısında dikkatli olması şarttır. Normalden daha çok su içen, okulda bile yanında su şişesini ayırmayan çocuğun durumu takip edilmelidir. Bunun yanı sıra, evde sürekli olarak tuvalete giden ve ders sırasında tuvalete gitmek için izin isteyen çocuklardaki bu değişimin sebebi araştırılmalıdır. Ayrıca, henüz çok küçük yaşta olan bebeklerin bezlerini geçmişe kıyasla daha çok kirletmesi de bu hastalığın belirtilerinden birisi olabilir. Bunun yanı sıra, çocukların kilo vermesine rastlanır. Yemek yediği halde kilo veren çocukların durumu normal değildir. Son olarak, bilhassa kız çocuklarında genital bölgede mantar enfeksiyonlarına rastlanabilir. Diyabet; yukarıdaki belirtilerin haricinde kendisini farklı belirtilerle de gösterebilir. Karın ağrısı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerden dolayı doktora giden çocuklara ailelerinde diyabet öyküsü olduğuna dair bilgilendirme yapılmadığı takdirde durum ciddileşebilir. Çünkü, insülin eksikliğine bağlı olarak ilerleyen dönemlerde bulantı, kusma, ağızda aseton kokusu, gözlerde çöküklük, solunumda yaşanan sıkıntı gibi etmenler ortaya çıkabilir. Bir başka deyişle, çocuğun diyabet komasına doğru ilerlediğini söylemek gerekir.

Diyabet Çocuklarda Hangi Yaşlarda Görülür?

Çocukların şeker hastası olabileceğine ihtimal verilmez. Hatta, ailelerin bu ihtimali hiçbir şekilde düşünmediği bilinir. Fakat, bebeklik döneminden başlayarak ergenlik döneminin sonuna kadar diyabet riski vardır. Bunun yanı sıra, bilhassa ergenlik döneminde diyabet riskinin gözle görülür şekilde arttığı gözlemlenmiştir. Çocuklarda diyabetin en çok görüldüğü yaş 8’dir. Bunun yanı sıra, 2-4, 6-8 ve 10-12 yaşları arasında bu hastalığın görülme ihtimalinin arttığı yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Çocuklardaki diyabet vakalarının birçoğu Tip 1 diyabet vakasıdır. En ciddi şeker hastalığı türü olan Tip 1 diyabette insülin yokluğu söz konusudur. Bu noktada, çocukların hayatları boyunca insülin desteği alması şart haline gelecektir. Bir başka deyişle, çocuklardaki şeker hastalığını insüline bağımlı diyabet olarak tanımlamak mümkündür.

Çocuklarda Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi hakkında olumlu şeyler söylemek zordur. Çünkü, Tip 1 diyabet; hayat boyu devam eder. Bu şeker hastalığında yoğun bir insülin tedavisi söz konusudur. Bu tedaviden faydalanan çocuklar diğer insanlar gibi normal bir hayat sürdürebilirler. Ancak, insülin desteği tek başına yeterli değildir. Çocukların bu hastalığa uygun olarak beslenmesi ve egzersiz yapması da şarttır. Diyabet hastalığında kan şekerinin otomatik olarak ayarlanamaması söz konusudur. Çocuklar; kan şekerini ayarlamayı kendi başlarına öğrenmek zorunda kalırlar. Bu yüzden, kan şekerine nasıl bakıldığını öğrenmeleri zorunlu hale gelir.