Skip to content Skip to footer

Diyabet Genetik Bir Hastalık Mıdır?

Diyabet Genetik Bir Hastalık Mıdır?

Türkiye’deki insanların birçoğunun müzdarip olduğu diyabet; hayat boyu süren kronik hastalıklardan birisidir. Birçok kişinin bu hastalık yüzünden normal bir yaşam sürdüremediğini söylemek gerekir. Diyabet belirtileri en merak edilen detayların başında gelir. Birçok kişi; şeker hastalığının genetik sebeplerden dolayı ortaya çıktığını düşünür.

Diyabet Nasıl Ortaya Çıkar?

Şeker hastalığının çok sayıda belirtisi vardır. Bilhassa kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları diyabetin ortaya çıkmasında ciddi bir etkendir. Ancak, diyabet; genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkar. Bu konuyla ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Diyabet riski taşıyan genlerin varlığı ortaya çıkarılmıştır. Fakat, ailesinde diyabet hastası birisi veya birileri olan kişilerin illaki diyabete yakalanacağını söylemek mümkün değildir. Hatta, ailesinde diyabet hastası olmayan birinin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha fazla olabilir. Bunun yanı sıra, insanlar; diyabetten korunma şanslarını da kendileri yaratırlar. Ailesinde çok sayıda şeker hastası olan bir birey; doğru beslendiği ve egzersiz yaptığı takdirde bu hastalıktan korunabilir. Ancak, yine de ailesinde şeker hastası olan kişilerin bu hastalığı daha ciddiye alması şarttır.

Diyabetten korunmak isteyenlerin kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Bilhassa yağlı ve unlu ürünlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Ayrıca, çok fazla şeker tüketildiği için şeker hastalığına yakalanıldığı iddiası kesinlikle doğru değildir. Türkiye; diyabet vakaları açısından dünya ortalamasının altında kalmaktadır. Tüm dünyada şeker hastalığı görülme oranı yüzde 12 iken Türkiye’de yüzde 8’dir. Buna ek olarak, diyabet hastalarının önemli bir kısmı Tip 2 diyabetten müzdariptir.

Sonuç olarak, ailesinde diyabet hastası kişi veya kişiler olanların kendilerini koruması zorunludur. Çünkü, kendilerinin de bilhassa 35 yaşından sonra bu hastalığa yakalanma ihtimalleri artmaktadır.

Diyabeti Önlemek Mümkün Müdür?

Tip 2 diyabet; bilhassa 30 yaş üzeri kişilerde görülür. Hatta, bu hastalığa yetişkin diyabeti adı verilir. İnsanların beslenme ve yaşam tarzları ile yakından alakalıdır. Bilhassa yanlış gıdaların sıklıkla ve normalden daha fazla tüketilmesi bu hastalığı ortaya çıkarır. Buna ek olarak, egzersiz yapmayan kişiler de günün birinde diyabet riski ile karşı karşıya kalabilirler.

Diyabet; pankreastaki beta hücrelerinin insülin üretememesi halinde ortaya çıkar. İnsülin sayesinde insanların kan şekeri normal seviyelerde kalır. Tip 1 diyabet; insülin yokluğundan dolayı ortaya çıkar. Önlenme ihtimali son derece azdır. Ancak, Tip 1 diyabeti erkenden teşhis etmek işe yarayabilir. Düzenli beslenme, egzersiz ve genetik risklere karşı doktor bilgilendirmesi sayesinde etkisi azaltılabilecek bir hastalıktır.

Tip 2 diyabet; Tip 1 diyabete kıyasla daha fazla önlem alınabilecek türden bir hastalıktır. Her şeyden önce, ailesinde bu hastalığa yakalanan kişi olanların vakit kaybetmeden doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Bu sayede, kan şekeri ölçümü başta olmak üzere gerekli tahlil ve tetkiklerle kendi durumlarının ne olduğunu görebilirler. Ayrıca, tıpkı Tip 1 diyabette olduğu gibi Tip 2 diyabette de düzenli ve doğru bir beslenme önem taşır. Sıklıkla egzersiz yapılması da şarttır. Vücudu aktif tutacak egzersizler sayesinde hastalığın etkileri en aza indirgenir. Bunun yanı sıra, bilhassa beslenme konusunda profesyonel bir destek alınmalıdır.

Diyabeti önlemek isteyenlerin kendi yaşam tarzlarını ve alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Örneğin, aşırı kilolu olan kişilerin en az yüzde 10 seviyesinde kilo vermesi şarttır. Bu hastalığa yakalananların önemli bir kısmı normalden daha kilolu olanlardır. Kişi; ideal kilosuna eriştiği takdirde diyabete yakalanma riskini de azaltır. Sonuç olarak, düzenli beslenen, spor yapan, aktif bir yaşam tarzını benimseyen insanlar; diyabete karşı en güzel önlemleri almış olurlar.