Diyabet İlaçları Nelerdir?
Birçok insanın karşılaştığı diyabet; en sinsi ve tehlikeli hastalıklardan birisidir. Şeker hastalığının farklı çeşitleri vardır. Bazılarının sabit bir tedavisi yoktur. Ancak, her ne olursa olsun, diyabet hastalarının kullanması gereken birtakım ilaçlar vardır.
Diyabet Hastalarının Kullanması Gereken İlaçlar Var Mı?
Bilhassa Tip 2 diyabetin tedavisinde etkili olan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar sayesinde kan şekeri kontrolü sağlanır. Bu ilaçları üç grupta incelemek mümkündür.
- İlk olarak, sulfonilürelerden bahsetmek gerekir. Bu ilaçlar sayesinde pankreastan insülin salınımı arttırılır. Ayrıca, vücudun insüline karşı daha duyarlı hale gelmesini sağlayan ilaçlardır. Bu ilaç grubu arasında Diameprid, Glutril, Gliben, Diamicron, Amaryl ve Betanorm gibi ilaçlar yer alır.
- İkinci sırada Biguanidler yer alır. Bu ilaçların hücrelere glikoz girişini arttırıcı etkisi vardır. Bu sayede, kan şekerini düşürürler. Ayrıca, bağırsaktan şeker emilimini azaltma gibi bir etkileri de vardır. Özellikle fazla kilolu hastalar tarafından tercih edilirler. Glifor, Glukofen, Gluformin gibi ilaçlar; bu kategoride yer alırlar.
- Üçüncü grupta ise Alfa – Glikosidaz inhibitörleri yer alır. En önemli örneği Glucobay’dır. Bu ilaçların bağırsakta karbonhidrat parçalanmasını azaltıcı etkileri vardır. Bu sayede, yemeğin ardından kan şekerinin yükselmesini engellerler.
- Dördüncü sırada Glinidler vardır. Starlix ve Novonorm gibi ilaçlar bu kategoride yer alırlar. Pankreasta yer alan ve insülin salgılayan beta hücrelerini uyarma etkisine sahip olan bu ilaçlar sayesinde bilhassa yemeğin ardından oluşan tokluk kan şekeri yükselmesi durumu ortadan kaldırılır.
- Son olarak, insülin direncini azaltan ve insüline duyarlılığı arttıran ilaçlardan bahsetmek gerekir. Avandia; bu ilaçlardan birisidir. Vücutta su tutulması etkisi yaratması muhtemel ilaçlardır. Ayrıca, kişinin ortalama 2-3 kilo almasına sebep olduklarını da ifade etmek gerekir.
En az diyabet ilaçları kadar önem taşıyan bir diğer husus ise insülin duyarsızlığıdır. Tip 2 diyabet hastalığından müzdarip olanlar için hayati öneme sahip olan bir konudur. Pankreas tarafından salgılanan insülin sayesinde kan şekerinin kontrol edilmesi mümkün hale gelir. Ancak, salgılanan insülin bazı durumlarda periferik dokuların direnci ile karşılaşır. Bu yüzden, insüline gerekli yanıt sağlanamaz. Bu gibi hallerde, ortaya insülin duyarsızlığı çıkar.
İnsülin duyarsızlığından müzdarip olanların ivedilikle tedbir alması gerekir. Her şeyden önce, hasta; diyetisyen kontrolü ile zayıflamalıdır. Buna ek olarak, insülin duyarlılığını arttıran ilaçlar kullanılmalıdır. Doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ve yapılan düzenli egzersizler sayesinde insülin duyarsızlığına karşı çözüm geliştirilir.
Diyabet Tedavisinde İlaç Dışında Hangi Faktörlere Dikkat Edilmelidir?
Diyabet; yalnızca kullanılan ilaçlarla çözülebilecek bir sorun değildir. Kişinin hastalığına uygun bir beslenme programına sahip olması gerekir. Bu noktada, kan şekerini normal seviyelerde tutmak, kan şekeri yükselmesi veya düşmesi halinde ortaya çıkması muhtemel komplikasyonların önüne geçmek, ideal vücut ağırlığını ve sağlığını korumak adına dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek şarttır.
Diyabet hastalığı ile mücadele eden kişilerin her şeyden önce kendilerine uygun yiyeceklerle olması gereken zamanda ve miktarda beslenmesi şarttır. Bunun yanı sıra, kan şekeri kontrolü için gerekli olan karbonhidrat içeren besinler tüketilmelidir. Ayrıca, her zaman aynı yiyeceklerle beslenmek risklidir. Bir başka deyişle, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra, besinler yoluyla alınan posa miktarı arttırılmalıdır.
Diyabet hastalığının tedavisinde önem taşıyan hususlardan birisi de basit şekerlerin vücuda alınmasıdır. Basit şekerler arasında bal, tatlı, meyve suyu, kesme ve toz şeker yer alır. Ancak, bu tür şekerlerin vücuda nasıl gireceğine diyetisyen kontrolünde karar verilmelidir. Sonuç olarak, diyabet; hem kullanılan ilaçlar hem de doğru bir beslenme programı ile çözülebilecek bir hastalıktır.