Skip to content Skip to footer

Diyabet Nedir?

Son yılların en çok görülen hastalıklarından birisi olan diyabetin diğer adı şeker hastalığıdır. Tıpkı obezite gibi şeker hastalığı da insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Uzun süren kan şekeri yüksekliği olarak da tanımlanabilir. Bu hastalığın tespit edilmesi için birden çok kez kan şekeri ölçümü yapılması gerekir. Kan şekerinin her defasında yüksek çıkması halinde ciddi bir sorundan bahsetmek mümkündür.

Diyabet Nedir?
Diyabet Nedir?

Diyabet Nasıl Tespit Edilir?

Bir kişiye diyabet teşhisi konması için bazı yöntemlere başvurulur. Her şeyden önce, 8-12 saatlik açlığın ardından ölçülen kan şekeri 126 mg/dl üzerinde çıktıysa veya akşam yemeğinden iki saat sonra tokluk kan şekeri 200 mg/dl üzerindeyse bu hastalığın varlığından söz edilebilir. Bunun yanı sıra, kişinin günün herhangi bir saatinde yapılan kan şekeri ölçümü ne yediğinden bağımsız olarak 200 mg/dl’nin üzerinde çıkıyorsa durumun ciddiyetinden bahsedilebilir. Ayrıca, söz konusu yüksek değerler birden fazla kan şekeri ölçümünde ortaya çıktıysa hastaya şeker hastalığı teşhisi konulur. Ancak, kan şekeri ölçümü ile ilgili bazı durumların istisna olduğu bilinmelidir. Örneğin, herhangi bir kazanın ardından ölçülen kan şekeri normalden farklı olabilir. Buna ek olarak, ameliyat öncesinde de farklı bir kan şekeri değerine rastlamak mümkündür. Bu yüzden, tek bir kan şekeri ölçümünün belirleyici olmadığı bilinmelidir. Tekrarlayan kan şekeri ölçümleri sayesinde nihai sonuca ulaşılır.

Şeker hastalığı için net bir tanım yapmak mümkün olsa da hastalığın farklı tiplerinin olduğu bilinmelidir. Ancak, diyabet tipinden bağımsız olarak her hastalıkta kandaki glikozun hücre içine girememesi söz konusudur. Şeker; insanların hayatlarına normal bir şekilde devam edebilmesi için hayati öneme sahiptir. Diyabette yalnızca kandaki şeker oranı yüksektir. Doku ve organların aç kalması söz konusudur. Aç kalan dokular; protein ve yağları yakmak zorunda kalır. Bu yüzden, vücudun temel dengesi bozulur.

Diyabet Hangi Belirtilerle Kendisini Gösterir?

Çağımızın en ciddi hastalıklarından birisi olan diyabetin farklı belirtilerle ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Çok su içme, sürekli idrara çıkma, aşırı yemek yeme, iştahsızlık, ağız kuruluğu, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtiler kendisini gösterir. Ayrıca, hasta kilo verebilir. Bulanık görmekten şikayet edebilir. Enfeksiyonlar yüzünden rahatsızlık yaşayabilir. Buna ek olarak, cilt yaraları ve kaşıntı şikayeti de diyabetin güncel belirtileri arasında yer alır. Ancak, herkesin tüm bu belirtilerden müzdarip olması söz konusu değildir. Bazı kişiler; tesadüfen kan şekeri değerlerini ölçtürmek isteyebilirler. Ölçüm sonucunda yüksek bir kan şekeri ile karşılaşabilirler. Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından hastaya diyabet teşhisi konabilir.

Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker hastalığının nasıl tedavi edileceği bu hastalığın hangi sebepten dolayı ortaya çıktığına göre değişir. Örneğin, birçok şeker hastalığı; insülin yokluğuyla yakından alakalıdır. Bu gibi hallerde, daha fazla insülin salgılanmasına yönelik tedavilere başvurulur. Ayrıca, insülini daha etkin hale getirecek tedavilerden de faydalanılır. Bağırsaklardan şekerin emilimini azaltıcı tedaviler de işe yarayabilir.

Tedavinin şeklinden bağımsız olarak tüm tedavilerde hastanın kan şekerinin normale en yakın seviyede tutulması hedeflenir. Bu sayede, muhtemel hasarların önüne geçilir. Ayrıca, hali hazırda bu hastalıktan dolayı hangi hasarlar ortaya çıktıysa ona uygun tedavi programı uygulanmalıdır. Hastada sinir hasarı veya hipertansiyon meydana gelmiş olabilir. Buna ek olarak, böbrek hasarına da rastlanabilir. Bu hasarları ortadan kaldırmaya yönelik en uygun tedaviye başvurulmalıdır. Ayrıca, kullanılan ilaçların birbirleriyle ve hastalık ile de uyumlu olması gerekir.

Diyabet ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Kan şekerinin uzun süre yüksek oluşu; vücutta zannedilenden daha çok hasara sebep olur.