Şeker hastalığı; birçok kişinin sağlığını olumsuz etkiler. İnsanların daha kötü bir yaşam sürmesine sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasının farklı sebepleri vardır. Kişinin birden çok kez kan şekeri ölçtürmesi ile şeker hastası olup olmadığını anlaması mümkündür.
Diyabet ile ilgili olarak merak edilen detaylardan birisi de tedavisinin mümkün olup olmadığıdır. Ancak, diyabetin kesin bir tedavisinden bahsedilemez. Şeker hastası olan kişinin uzman doktor, diyetisyen, hemşire ve diyabet eğitimcisinden oluşan ekipten destek alması gerekir. Bir başka deyişle, ekibin verdiği önerilere ve tavsiyelere harfiyen uyulmalıdır. Yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştiren birisi tıpkı normal insanlar gibi sağlıklı bir hayat sürdürebilir.

Diyabet Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diyabet tedavisi; hastalığın türünden bağımsız olarak aynı amaç doğrultusunda gerçekleştirilir. Her şeyden önce, kan şekerinin ayarlanmasına çalışılır. Bir başka deyişle, kan şekeri yükselmelerinin önüne geçilmek istenir. Bunun yanı sıra, kan şekerinin düşmemesi adına da çaba gösterilir. Kan şekeri ayarı en iyi şekilde yapıldığı takdirde muhtemel komplikasyonların önüne geçilir. Türkiye’de her üç kişiden birinde gizli şeker vardır. Bu noktada, insanların diyabet kontrolü yaptırması şarttır. Bu sayede, kan şekeri; normale en yakın seviyede tutulur. Ancak, bunun için şeker hastasının birtakım kriterlere dikkat etmesi gerekir.
Sağlıklı beslenme; hayatın her alanında olduğu gibi diyabet kontrolünde de önem taşır. Bilhassa karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme yüzünden insanların kan şekeri seviyeleri normalin üzerinde çıkar. Bu noktada, diyabetli bireylere özgü bir beslenme listesi hazırlanmalıdır. Normal insanlarla diyabetli insanların gıda ihtiyacı benzerdir. Bir başka deyişle, herkesin yaşından ve sağlık problemlerinden bağımsız olarak karbonhidrat, yağ, şeker, vitamin, mineral ve lif gereksinimi vardır. Şeker hastası bir kişinin bu ihtiyaçlarından birini veya birkaçını azaltması gerekli değildir. Sonuç olarak, diyabetli bir kişi; hayatına diyetisyen kontrolünde devam etmelidir. Sağlıklı bir şekilde beslenmeye özen göstermesi şarttır.
En az sağlıklı beslenme kadar önem taşıyan bir diğer husus ise egzersizdir. Çünkü, egzersiz sayesinde vücudun glikozu etkili bir şekilde kullanması mümkün hale gelir. Ayrıca, kan şekeri kontrolü adına da önem taşır. Bilhassa şişman tip2 diyabetli kişilerin egzersiz yapması bir gereklilik değil zorunluluktur. Buna ek olarak, şeker hastalığının tedavi edilmesinde insülin desteğinin ve ilaç kullanımının da önemi vardır. İnsülin; kan şekeri yükselmelerini önleyen bir hormondur. Tip1 diyabetinden müzdarip olan kişilerin hayatlarını devam ettirmek adına insülin hormonuna ihtiyaç duyduğunu söylemek gerekir. Ancak, vücudun gerekli insülini üretemediği hallerde kişinin insülin desteği alması şart hale gelir. Bunun yanı sıra, tip2 diyabetiyle mücadele eden kişilerin kan şekeri seviyelerini ayarlamak adına insüline veya ağızdan alınan ilaçlara ihtiyaçlarının olduğunu söylemek mümkündür.
Sonuç olarak, diyabet tedavisinde sağlıklı beslenme, egzersiz ve insülin/ilaç desteği arasında bir denge tutturulmalıdır. Diyetisyenin ve uzman doktorun tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu hastalık ile en iyi şekilde mücadele edilebilir.
Diyabeti Önlemek Mümkün Mü?
Şeker hastalığı; organların tamamını olumsuz etkiler. Bu hastalık yüzünden kanser başta olmak üzere farklı sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Bu noktada, hastanın hem tedavi olması hem de günlük hayatını tedavi ile uyumlu bir şekilde tedavi ettirmesi gereklidir. Bunun yanı sıra, diyabetin erken teşhis edilmesi de önem taşır. Hatta, diyabetin ortaya çıkmadan önlenmesi; riskli kişilerin diyabetten korunması adına değerlidir. Sonuç olarak, kişi; sağlıklı bir şekilde beslendiği, egzersiz yaptığı ve gerekli ilaç takviyelerini kullandığı takdirde bu hastalıktan bir süre sonra kurtulabilir.