Tıptaki en sinsi hastalıkların başında gelen diyabet; dünya üzerindeki birçok insanı mağdur eder. Bir diğer adı şeker hastalığıdır. Net bir tedavisi olmayan bu hastalıktan müzdarip olanların hayatları boyunca beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmesi şarttır. Diyabet yüzünden kalp, göz ve sinir sistemi olumsuz etkilenir.
Diyabet; aynı zamanda insülin eksikliği olarak da tarif edilebilir. İnsülinden dolayı metabolizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamaması olarak bilinen bu hastalık; tıbbi bakım gerektirir. Diyabet hakkında yapılan araştırmalar; Türkiye’deki her üç kişiden birisinin gizli şekere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Diyabetten Korunmak Adına Neler Yapılmalıdır?
Her şeyden önce, insanların kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Bir başka deyişle, boy ve kilo arasında doğru orantı olmalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmaya çalışılmalıdır. Beslenme düzeni; diyabetten korunmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer husustur. Yeterli ve dengeli beslenmek şarttır. Buna ek olarak, uzmanlara göre günlük enerjinin yüzde 25’i veya 30’u yağlardan sağlanmalıdır. Şeker; insan sağlığına zararlıdır. Bu noktada, günlük şeker tüketimi; en çok yüzde 10 olmalıdır. Hem şeker hem de karbonhidrat tüketimi; günlük yüzde 10’u aşmamalıdır. Ayrıca, basit karbonhidrat yerine daha çok tam tahıl ürünleri ve kuru baklagiller tercih edilmelidir. Şeker miktarı kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tuz miktarıdır. Bu noktada, günlük tuz tüketimi; beş gramı aşmamalıdır.
Diyabet; kişinin nasıl beslendiği ile yakından alakalı olan bir hastalıktır. Fakat, yalnızca düzenli ve dengeli beslenme ile çözülebilecek bir sorun değildir. Bu noktada, kişinin fiziksel olarak aktif olması şarttır. Haftanın en az beş günü ortalama yarım saat süreyle egzersiz yapılmalıdır. Bilhassa tempolu yürüme egzersizleri tercih edilmelidir. Ayrıca, fazla kilosu olanların egzersiz sıklığını arttırması gerekir. Birçok kişi; sigaraya ve alkole bağımlı bir hayat yaşar. Bu noktada, diyabet riskinden uzaklaşmak isteyenlerin sigara ve alkol kullanmaması tavsiye edilir.
Tip 1 diyabetin tedavisi için etkin bir yöntemin olmadığını söylemek gerekir. Ancak, diyabetin komplikasyonlarından korunmak için birtakım önlemler alınabilir. Her şeyden önce, kişiye diyabet teşhisi olabildiğince erken konmalıdır.
Diyabet Hangi Olumsuz Durumlara Sebep Olur?
Şeker hastalığı ile ilgili olarak merak edilen çok fazla detay vardır. Uzmanlar; diyabetin vücudun kan şekerini uygun bir şekilde kullanamaması olduğunu ifade ederler. Buna ek olarak, insülin eksikliği veya yetersizliği de diyabet tanımlarından birisidir. Kanda şeker miktarı artar. Şeker; idrar yoluyla dışarı atılır. Diyabet ile ilgili birtakım detaylar önem taşır. Örneğin, bazı insanların kan şekeri olması gerekenden yüksektir. Fakat, bu kişilere diyabet teşhisi konması mümkün olmayabilir. Bu noktada, kan şekeri yüksek olan ancak diyabet sınırları içerisinde olmayan kişilere gizli şeker hastası adı verilir. Bu tür kişiler; ortalama 10 yıl içerisinde Tip 2 diyabet hastalığı ile karşılaşırlar.
Diyabet; kendisini birtakım belirtilerle gösteren bir hastalıktır. Devamlı olarak susama, aşırı halsizlik, iştahsızlık, çok yeme isteği, bulanık görme, kaşıntı, yaraların geç iyileşmesi gibi faktörler; önemli diyabet belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra, kişinin vücudundaki yaraların iyileşmemesi de önemli bir diyabet belirtisidir.
Diyabet yüzünden insanlar hiç beklemedikleri kadar kötü şeylerle karşılaşabilirler. Bilhassa ayak ülseri çok ciddi bir sorundur. Çünkü, bu yüzden bazı insanların ayağı kesilir. Ayrıca, diyabet; böbrek yetmezliğine de sebep olur. Uzuv kayıplarına ve körlüğe de rastlanabilir. Hatta, dünyada her 15 saniyede iki kişinin diyabete bağlı rahatsızlıklar yüzünden hayatını kaybettiği belirlenmiştir.