Mide Botoksu Hakkında Her Şey
Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen Botulinum Toksini’ni (Botoks), insanların endoskopik yöntemlerle kilo vermesine yardımcı olan etkili bir maddedir. Bu protein, hedef alan sinirlerindeki elektrik akımını tam manasıyla keserek 4 ile 6 ay boyunca kas kasılmasını önler. Mide Botoksu prosedürü, endoskopik mide açlığını, iştahını etkileyen sinir ve kasları belirli bir süre nötralize etmeyi amaçlayan obeziteye karşı geliştirilen ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.
Mide Botoksu tedavisi, dünyada 18 yılı aşkın bir süredir tercih ediliyor. Ayrıca, endoskopik uygulama tekniğinden dolayı bu prosedür, diğer cerrahi operasyonların aksine herhangi bir ön hazırlık gerektirmez. Tipik olarak karbonhidratlı yiyecekler, mideyi 2 ile 4 saat içinde terk eder. Ancak, Mide Botoksu uygulamasından sonra mide boşalma süresi 12 saate kadar uzuyor. Bundan dolayı bu uygulama, iştahı azaltmada ve tokluk hissi süresini uzatmada son derece etkilidir.
Mide Botoksu, midenin açlık hormonu salgılayan alanların da uygulanır.
Mide Botoksu Nedir?
Botoks, bakterilerden elde edilen bir proteindir. Botoks, genel olarak nörolojik hastalıkların tedavisinde, terleme problemlerinde ve bazı ürolojik durumlar için tercih edilir. Ancak son zamanlarda obezitesi olan hastalarda Botoks uygulamaları tercih edilerek başarılı sonuçlar elde edilmeye başlandı. Botoks işlemini tercih eden hastalar, yaşam tarzındaki değişiklikler ile beraber son derece kalıcı ve güvenli bir şekilde rahatlıkla kilo verebilir.
Mide Botoksu işlemi, midedeki kasların çalışmasını sınırlamak amacıyla midenin belirli alanlarına Botoks maddesinin enjekte edilmesiyle gerçekleşir. Sonuç olarak mide, sindirim sürecini büyük oranda yavaşlatır. Buna göre bu prosedür, açlık ile tokluk sürecini uzatmayı amaçlayan ve kullanımı çok kolay bir kilo verme tedavisidir.
Mide Botoks prosedürü, midenin içeriden detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan endoskopi uygulaması ile yapılır. Bu sayede güvenli, konforlu ve rahat bir gastroskopi uygulama sağlanmış olur. Bu prosedür, kas hastalığı olan hastalar ve Botoks maddesine alerjisi olan kişiler için uygun değildir. Bu etkili yöntem, klasik bir endoskopik prosedür olduğu için ciddi anlamda bir yan etkisi de bulunmuyor.


Mide Botoksu Nasıl Yapılır?
- Mide Botoksu, cerrahi teknikler gerektirmeyen oldukça basit bir prosedürdür. Uygulamadan önce rutin bir ön muayene yapılır. Özellikle de ciddi sağlık problemi olan kişilerde bazı kan tetkikleri istenebilir. Hastalar, gerekli kan tahlili tetkikleri yapıldıktan hemen sonra endoskopi ünitesine alınır. Prosedür öncesinde yapılan endoskopi işleminde yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı detaylı bir şekilde incelenir. Sonrasında ise cerrah, bir problem görmüyorsa işleme başlar.
- Cerrah, anestezi uzmanı yardımı ile endoskopik teknikle mideye kesintisiz bir şekilde ulaşır. Botulinum toksin sayesinde hastalar, uzun açlık süresi, hızlı doygunluk hissi ve iştah kontrolü gibi etkiler kazanır. Midede kasılmaları sağlayan kaslar, bu işlevi yapamazsa besinler, midede uzun süre kalabilir.
- Prosedür, hiçbir ameliyat riski olmadan ve özel bir hazırlık gerektirmeden endoskopik teknikle yapılır. Üstelik çok kısa bir sürede işlem tamamlanır. Uygulamadan hemen sonra hastalar, sosyal aktivitelerine dönebilir. Başarılı bir uygulamadan sonra açlık hormonu düzeyi çok hızlı bir şekilde düşebilir. Bunun sayesinde hastaların, iştahı önemli ölçüde azalır ve midedeki doygunluk hissi de uzar. Sonuç olarak hastalar, kilo verme sürecine girer.
Bu prosedürden sonra bir şeyler yeme isteğini tetikleyen kas ve sinirler, ortalama 6 ay kadar devre dışı bırakılır. Sonuç olarak iştah önemli oranda azalır ve mide kasların kasılma yetenekleri sonlanır. Bundan dolayı yiyecekler, midede çok daha bir uzun süre boyunca kalacağı için doygunluk hissi uzar ve hastalar, az yiyecek tüketimi ile beraber kilo kaybı yaşar. Daha önceki çalışmalara ve uygulamalara göre hastalar, toplam kilolarının %12-15’ini 3 ile 6 ay arasında kaybeder. Kilo kaybı, hastaların yaşına, metabolizma hızlarına, yaşam tarzı değişikliklerine ve egzersiz rutinine bağlıdır.
Mide Botoksunun Faydaları
Günümüze kadar yapılan klinik bazlı çalışmalar, morbid obezite probleminin, egzersiz ve ilaçlı diyet ile kalıcı olarak tedavi edilmesinin son derece zor olduğunu göstermiştir. Bundan dolayı obezite cerrahisi, son zamanlarda sıklıkla uygulanmaya başladı. Cerrahi pratik ve tekniklerin gelişmesiyle beraber bu uygulama, obezite tedavisi için başvurulan ilk tercihlerden biri haline geldi. Mide Botoksu’nun faydaları şunlardır:
- Mide Botoksu prosedürü sayesinde hastalar, 6 ile 9 ay gibi kısa bir sürede fazla kiloların %40’ından kurtularak ideal kiloya kavuşabilirler. Bunlara ek olarak, obezite ile alakalı diğer problemlerin tedavisinde de önemli oranda ilerleme kaydedilir.
- Bu prosedürde midenin açlık hormonunu sağlayan ilgili alanlarda Botoks maddesi enjekte edildiği için hastalarda, iştah azalması ve uzun süreli doygunluk hissi oluşacaktır.
- Etkisi ortalama olarak 4 ile 6 ay kadar süren Mide Botoksu prosedürünün olası bir riski, komplikasyonu veya yan etkisi yoktur. Hastalar tedaviden hemen sonra yürüyerek ayrılabilirler.
- Cerrahlar, mide Botoksu işleminden 6 ile 9 ay içinde ideal kiloya ulaşmayı hedefler. Bu süre içinde cerrah, kilo kaybının devam edebilmesini sağlamak amacıyla ideal kiloya ulaşamayan hastalara yeniden Mide Botoksu uygulayabilir.
- Mide Botoksu prosedürden hemen sonra açlık hissi ve iştahta gözle görülür bir azalma olacaktır. 1 hafta sonra bu etkiler, zirve noktaya ulaşır ve 6 ay sürecince devam eder. Bu prosedür ile ideal kiloya kısa sürede ulaşılır.
Mide Botoksunun Yan Etkileri Nelerdir?
Mide Botoks uygulamasının ciddi oranda bir yan etkisi ya da komplikasyonu yoktur. Bundan dolayı başarı oranları oldukça yüksek ve güvenilir bir prosedürdür. Çok az hastada prosedürden sonra ilk birkaç hafta boyunca geçici ve hafif düzeyde mide bulantısı problemi ortaya çıkabilir. Ancak bu yan etkiler, mide küçültme cerrahisi ya da mide balonu prosedürden sonra görülenlerden çok daha hafif düzeydedir.
Mide Botoksu prosedüründe enjekte edilen maddenin tam etkisi, 6 ay içinde kaybolacaktır. Bundan dolayı da kalıcı bir hasar ihtimali olmayacaktır. Bu uygulamanın temel amacı, midenin belirli alanlarındaki sinirlerini tam olarak bloke etmektir. Uygulamanın midede önemli bir hasara sebep olduğu bilimsel olarak görülmemiştir.
Mide Botoksundan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Uygulamadan sonra hastalar, gündelik hayata devam edebilirler. İlk birkaç günden sonra doygunluk ve iştahsızlık hissi başlayacaktır. Bazı kişilerde ilk günlerde mide bulantısı gibi yan etkiler olabilir. Uygulamadan hemen sonra hastalar, sıvı gıdalar tüketmelidir.
- Bu süreçte hastalar için özel diyet programları hazırlanacaktır ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi hedeflenir.
- Tek başına Mide Botoksu prosedürü, yeterli bir teknik değildir. Bu uygulamayı spor ve diyetle birleştirmek gerekir.
- Uygulamadan sonra en hızlı kilo verme süreci ilk ay olacaktır. İlk ayda hastalar, genel olarak 4 ile 6 kilo kadar verebilirler. Daha sonrasında ise kilo vermeye devam edebilen hastalar, 1 yıl sonuna kadar hedeflenen %25-30’a ulaşabilirler.
- Bu uygulama ile kilo verebilmek çok kolaydır. Ancak, kesinlikle doktor kontrolünde bir diyet programı takip edilmelidir. Bu süreçte hiç diyet yapmayan hastaların büyük bir kısmının kilo vermesi neredeyse imkansızdır.