Skip to content Skip to footer

Obezite Ameliyatı Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Obezite yüzünden insanların yaşam kalitesi düşer. Buna ek olarak, bu hastalık; insanların normalden daha az yaşamasına sebep olur. Farklı etkenlerden dolayı ortaya çıkan obezite; tedavi edilmediği takdirde kanser başta olmak üzere çok sayıda hastalığa davetiye çıkarır. Obezite tedavisi ile bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Bilhassa mide balonu ve tüp mide ameliyatı işe yarar. Ancak, obezite ameliyatı öncesinde ve sonrasında beslenme başta olmak üzere birçok detaya dikkat edilmelidir.

Obezite Ameliyatı Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Obezite ameliyatından durumu uygun olan herkes faydalanabilir. Birçok merkezde başarıyla gerçekleştirilebilen bir operasyondur. Ancak, hangi obezite ameliyatının uygulanması gerektiğine dair net bir görüş yoktur. Çünkü, her hastanın durumu farklıdır. Bir başka deyişle, her hasta ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Hastanın fazla kilo oranı dikkate alınmalıdır. Ayrıca, obeziteye bağlı olarak gelişen ikincil sağlık sorunlarının var olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun yanı sıra, hastanın beslenme alışkanlıkları da değerlendirilmelidir. Son olarak, hasta ile özel görüşmeler yapılmalıdır. Bilhassa diyet ve egzersizlere uyup uymayacağı öğrenilmelidir. Hekim ile hasta arasında yapılan görüşmelerin sonucuna bağlı olarak uygun bir obezite ameliyatında karar kılınır.
Obezite Ameliyatı Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Obezite Ameliyatı Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Obezite ameliyatı; bir hazırlık süreci gerektirir. Hastanın ameliyat öncesinde diyet yapıp kilo vermesi tavsiye edilir. Bu sayede, ameliyata bağlı riskler azaltılır. Ayrıca, kilo verildiği için hastanın karaciğer boyutları küçülür. Buna ek olarak, ameliyat öncesi gerekli olan tüm testler yapılır. Bilhassa hastanın solunum fonksiyonları değerlendirilir. Ameliyatın ardından oluşması muhtemel mide patolojileri için ameliyat öncesi endoskopi yapılır. Bu sayede, midenin son durumu hakkında fikir edinilir. Obezite ameliyatının başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için kardiyoloji, göğüs, endokrinoloji, anestezi ve psikiyatri doktorlarından görüş alınır. Ayrıca, hasta; ameliyattan bir gün önce aç bırakılır. Hasta; yapılacak işlemler hakkında bilgilendirilir. Kan sulandırıcı ilaçlar ile ameliyat hazırlıkları sonlandırılır.

Obezite Ameliyatının Ardından Hangi Detaylar Önem Taşır?

Obezite ameliyatı ciddi bir operasyondur. Hastanın sağlık durumu dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Bilhassa operasyonun ardından hastanın ilk günkü durumu dikkate alınır. Buna göre, diyetisyen ve doktor kontrolünde olacak şekilde sıvı beslenmeye geçilir. Bunun yanı sıra, hastanın obezite ameliyatı ile ilgili herhangi bir endişe taşımasına gerek yoktur. Çünkü, bu ameliyatlar; her şeyden önce kapalı yöntemle yapılır. Açılan kesiler sayesinde teleskop yardımıyla karına girilerek yapılan bu operasyonun ardından hastanın iyileşme süreci kısadır. Ameliyatın ardından kısa süre içerisinde yürümeye başlayan hasta; 3-4 gün sonra da taburcu edilir. Obezite ameliyatının verimli olup olmayacağı hastanın beslenme ve davranış alışkanlıklarıyla yakından alakalıdır. Her şeyden önce, hastanın günde en az sekiz bardak su içmesi gerekir. Buna ek olarak, operasyonun ardından ilk iki haftalık süreçte diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme listesine uyulmalıdır. Hastanın özellikle sulu gıdalarla beslenmesi şarttır. Ancak, bu süreçte, her gün protein desteği alınmalıdır. İki hafta geçtikten sonra aşamalı bir şekilde yumuşak gıdalara geçilir. Fakat, küçük lokmalar iyice çiğnenmeli ve ardından yutulmalıdır. Ameliyat geçiren hastanın ağır idmanlardan ve ani fiziksel hareketlerden uzak durması gerekir. Özellikle ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Birçok kişi; ameliyatın ardından ne zaman kendi hayatına dönebileceğini merak eder. Herhangi bir işte çalışan kişilerin 10-15 gün sonra iş hayatına dönmesi mümkündür. Buna ek olarak, kadınların bilmesi gereken farklı hususlar vardır. Örneğin, çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlar; ameliyatın ardından bir yıl süreyle beklemelidirler. Ayrıca, gerekli doktor kontrollerinin ardından hamile kalmaları tavsiye edilir.