Skip to content Skip to footer

Obezite Nedir? Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Çağımızın en büyük hastalıklarından birisi obezite! Bilhassa Amerika Birleşik Devletleri gibi fast food beslenme biçimine sahip ülkelerde ortaya çıkan obezite; son yıllarda Türkiye’de de yaygın hale geldi. Birçok kişinin obeziteden kurtulmak istediği biliniyor. Obezite ameliyatı sayesinde bu sorundan kurtulmanın mümkün olup olmadığı araştırılıyor.

Obezite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vücutta olması gerekenin bir hayli üzerinde yağ birikmesine obezite adı verilir. Obezitenin hesaplanmasında vücut kitle indeksi ile yapılan hesaplamalar dikkate alınır. Aşırı ve anormal yağ dokusuna sahip olmanın çok sayıda zararı vardır. Her şeyden önce, yağ dokusu yüzünden vücut sağlığını olumsuz etkileyecek hormonal ve kimyasal maddeler salgılanır. Bu salgılardan bazıları yüzünden insanlar daha çok acıkırlar. Doyma sınırları üste çekilir. Bu yüzden, var olan obezite daha da ilerler.
Obezite Nedir? Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Obezite Nedir? Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Bir insanın normalden daha kilolu olması beraberinde farklı sorunları da getirir. Birçok hastalığı tetikler. Ayrıca, insanların hareket özgürlüklerine büyük darbe vurur. Obezitenin birden çok sebebi vardır. Ancak, her ne olursa olsun, tüm organları etkileyen ciddi bir hastalıktır. Obezite tedavisi ile ilgili her geçen gün yepyeni gelişmeler ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavi edilmesi için birden çok branşın uyum içerisinde çalışması gerekir. Obezite tedavisi; yalnızca ameliyat olarak düşünülmemelidir. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler; psikiyatri uzmanı, endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve egzersiz danışmanı ile görüşmek zorundadırlar. Bu sayede, hastanın durumu değerlendirilir. Bu sayede, obezitenin neden ortaya çıktığı araştırılır. Bunun yanı sıra, hasta; gerekli görüldüğü takdirde kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanına da uğramalıdır. Obezite hastalığının tedavisinin planlanmasında bu konuda deneyimli genel cerrahi uzmanlarından da yardım alınabilir. Obezite tedavisinde her hasta özel bir şekilde değerlendirilir. Hastanın bu hastalığa neden yakalandığı üzerinde durulur. Bir başka deyişle, hastanın yeme alışkanlıkları, genel sağlık durumu ve psikolojik problemlerinin olup olmadığı gibi detaylara dikkat edilir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda her hasta için özel bir tedavi programı belirlenir. Tedavi programları çok yönlüdür. Tıbbi beslenme ve egzersize ek olarak cerrahi veya psikolojik tedavi de gerekli olabilir.

Obezite Tedavi Edilebilir Mi?

Her geçen gün daha çok kişinin yakalandığı bu hastalık; bilhassa gelişmiş ülkelerin bir numaralı problemlerinden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine göre dünyada 1 milyar 900 milyon kişinin fazla kilolu olduğu tespit edilmiştir. Bu insanlardan 600 milyonu obez kategorisinde yer alır. Türkiye; sağlıksız beslenme, genel sağlık durumunun kötüleşmesi ve psikolojik problemlerden dolayı ortaya çıkan obezite vakalarına en çok rastlanan ülkelerden birisidir. Her 100 kişiden 20’sinin obez olduğu belirtilmiştir. Obezite; insanların yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Mide ve bağırsak problemlerine davetiye çıkarır. Fakat, zannedilenin aksine tedavisi bulunur. Diyet eşliğinde egzersiz ve cerrahi yöntemler sayesinde bu sorundan kurtulmak mümkündür. Ancak, her obezite vakası ayrı bir şekilde değerlendirilmelidir. Uzmanlar; kişinin içerisinde bulunduğu durumu dikkate alarak ona uygun bir obezite tedavisi uygulamalıdırlar. Obezite tedavisi sayesinde kişinin sağlıklı kiloya ulaşması ve bu kiloyu koruması mümkün hale gelir.

Kimler Obezite Ameliyatı İçin Uygundur?

Morbid obez; bir başka deyişle VK’si 35-40 arası olan hastaların obezite ameliyatından faydalanması mümkündür. Aşırı kiloya bağlı olarak hipertansiyon, uyku apnesi ve tip 2 şeker hastalığı gibi sorunlarla boğuşan hastalar; ilk olarak diyet yapabilirler. Fakat, altı aydan az süren ve en az iki defa uygulandığı takdirde herhangi bir sonuç vermeyen diyetlerden vazgeçilmelidir. Bu tür hastalar için tek çözüm ameliyattır.