Şeker Hastalığı Ameliyatı Nedir?
Diyabet; kişinin yüksek kan şekerine sahip olduğunu gösteren bir hastalıktır. İnsanların tedavi edilmeyen diyabet yüzünden farklı sorunlarla karşılaşması da söz konusudur. İç organları olumsuz etkileyen bu hastalık birçok yöntem ile tedavi edilebilir. Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, egzersiz ve spor yapılması, ilaç kullanımı ile diyabet hastalarının da sağlıklarına kavuşmaları mümkündür. Fakat, yine de bu hastalıktan müzdarip insanların aklında şeker hastalığı ameliyatının var olup olmadığına dair soru işaretleri bulunur.
Şeker Hastalığı Ameliyatından Kimler Faydalanabilir?
Bu ameliyat tüm şeker hastaları için uygun değildir. Bir başka deyişle, yalnızca Tip 2 diyabet hastaları ameliyat edilir. Bu operasyon ile hastanın kendi vücudunda bulunan insülini yeterli bir şekilde kullanması sağlanır. Ayrıca, pankreasın işlevini sorunsuz bir şekilde yapması önemlidir. Operasyon sırasında pankreasa herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir. Tip 2 diyabet hastaları ameliyat olabilirler. Fakat, Tip 1 diyabet hastalarının ameliyattan faydalanması mümkün değildir. Çünkü, Tip 1 diyabet hastalarının vücudunda insülin yoktur. Şeker hastalığı ameliyatı; kişinin vücudundaki insülinin doğru ve yeterli bir şekilde kullanılmasını hedefler. Bunun yanı sıra, pankreası canlandırmak ve aktif hale gelmesini sağlamak; şeker hastalığı ameliyatının amaçları arasında bulunur. Sonuç olarak, Tip 1 diyabet hastaları insülin yoksunluğundan dolayı ameliyat olamazlar.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Zorunlu Mu?
Tip 2 diyabet hastaları için her şeyden önce klasik tedavi yöntemlerine başvurulur. Şeker hastalığından müzdarip olan kişilerin hayatları oldukça zordur. Metabolizmaları zayıftır. Ayrıca, kendilerini yorgun hissederler. Devamlı olarak ilaç kullanmaları gerekir. Bu ilaçların yan etkileri ile karşılaşırlar. Örneğin, ilaçlar yüzünden pankreasın insülin depoları bitebilir.
Şeker hastalığından müzdarip olanlar ilaç kullanımından verim alamayabilirler. Hatta, hastalığa bağlı olarak böbrek uçlarında hasar meydana geldiyse tek çözüm ameliyat olur. Bunun yanı sıra, şeker hastalığı ameliyatı; bazı durumlarda işe yaramayabilir. Örneğin, hastalığa bağlı ileri derecede komplikasyonlar meydana geldiği takdirde operasyonu yapacak olan doktorun işi bir hayli zor olacaktır. Bu noktada, şeker hastalığının erken teşhisi ve tedavisi önem kazanır.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Her şeyden önce, kişinin ameliyata uygun olup olmadığına bakılır. Bu noktada, hastanın insülin rezervleri dikkate alınır. İnsülin rezervlerinin korunmuş olması; operasyonun uygulanıp uygulanmamasını etkiler. Buna ek olarak, hasta; ilaç kullandığı halde yüksek kan şekeri problemi ile yüzleşmeye devam ediyorsa ameliyata karar verilir. Bir başka deyişle, kan şekerinin kontrol edilemediği durumlarda ameliyat kaçınılmaz olur. Son olarak, şeker hastalığı ameliyatından faydalanmak isteyenlerin 18 ila 65 yaşları arasında olması gerekir.
Şeker hastalığı ameliyatına karar verilmesi sürecini etkileyen farklı faktörler de vardır. Bilhassa Tip 2 diyabetin hangi seviyede olduğu önem taşır. Hastalığın organlara hangi ölçüde zarar verdiği dikkate alınmalıdır. Doktor; her hastayı özel bir şekilde değerlendirmelidir. Hastanın bu hastalığa nasıl yakalandığını ve hangi aşamalardan geçtiğini bilmelidir. Gerekli tahlil ve tetkikler yapılmalıdır. Birçok kişinin aklında şeker hastalığı ameliyatının risklerinin olup olmadığına dair soru işaretleri yer alıyor. Bu noktada, Tip 2 diyabetin yarattığı metabolik problemler dikkate alınmalıdır. Ayrıca, operasyonu gerçekleştirecek doktor ve ekibi; hastanın durumunu en iyi şekilde analiz etmelidir. Ameliyatın riskleri dikkate alınmalıdır. Hastaya riskler hakkında bilgi verilmelidir. Görüş birliği yapılarak operasyona karar verilmelidir.
Her Tip 2 diyabet hastası ameliyat olmak zorunda değildir. Bilhassa vücut kitle endeksi 30’un altında olanların ameliyat yerine farklı tedavilere başvurması doğru olur. Ancak, VKİ’si 30’un üzerinde olan hastalar için en iyi seçenek ameliyattır.