Skip to content Skip to footer

Şeker Hastalığı Cerrahi Tedavisi

Şeker hastalığı, tip 1 ve tip 2 diyabet olarak ikiye ayrılmaktadır. Tip 1 diyabet, genç ve çocuklarda görülen, genetik faktörlerin tip 2 ye göre daha baskın hissedildiği bir rahatsızlıktır. Şekerli ve karbonhidratlı beslenme, erken yaşlarda kilo alma bu hastalığın ortaya çıkması için gereken eksik noktaları kolaylıkla tamamlar. Çocuklarda büyüme sorunu, karın ağrıları, kusma, bulantı gibi şikayetler tip 1 diyabet varlığına işaret eder. Tip 1 diyabette, mutlak insülin yokluğuna bağlı olarak kısa süre içerisinde insülin iğnesi tedavisi başlatılmazsa ölümcül sonuçları olabilecek rahatsızlıklara kapı aralanır.

Tip 2 diyabet, genellikle orta ve geç yaş dönemlerinde sıklıkla karşımıza çıkar. Bu hastalığın temelinde genetik faktörler olabilir ancak tip 1 diyabete göre daha az orandadır. Tip 2 diyabet, kilo alma, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak kendisini gösterebilmektedir. Hastalığın başlarında kişi yalnızca ilaç tedavisi ile durumu toparlayabilirken, hastalık ilerledikçe insülin iğnesine bağlı, kalitesiz bir yaşama geçiş başlar.

Tüm bu süreçler yaşandıktan sonra, ilaç tedavisi, egzersiz ve spor ile hastalığın çözümüne yönelik çalışmalar başarıya ulaşmaz ise devreye cerrahi yöntemler girmektedir.

Şeker Hastalığında Cerrahi Operasyonlar ve Etkisi

Sadece tip 2 diyabet türünde cerrahi operasyon fayda sağlayabilir. Cerrahi operasyona karar verme süreci, doktor ve hasta arasındaki görüşmelere bağlıdır. Hastalığın durumu ve seyri ile ilgili tetkikler yapıldıktan sonra, farklı rahatsızlıklara neden olup olmadığı araştırılarak nihai kanaate varılır.

Cerrahi operasyon kararı alan bireyler için uygulanan metabolik cerrahi yöntemleri dahilinde, kişinin insülin hormonunu kendi bünyesinden düzenli olarak salgılamasını sağlamak temel hedeftir.  Bu anlamda yapılan çalışmalar ile bazı hormonal değişiklikler sağlanır. Hormonal değişiklikler arasında mide operasyonu ile açlık hormonunu ortadan kaldırmak pek çok hasta için ilk aşama operasyon olarak önerilir.

Tek başına mide operasyonunun yetmediği noktalarda, ince bağırsak üzerinde yapılacak switch operasyonu sayesinde KLG-1 hormonu salgılanmasında artış hedeflenir. Bu artış neticesinde kişinin, yağ dokusunda bulunan ve insülin salgılamak ile görevli beta hücreleri baskılayan, azaltan hormonları minimalize etmek temel hedef olarak ön plana çıkmaktadır.

Cerrahi Operasyonun Şeker Hastalığındaki Başarısı

Şeker hastalığında cerrahi yöntemler seçilerek yapılacak işlemler büyük oranda iyileşme ile sonuçlanmaktadır. Her iki diyabet türü için, hastanın durumuna, hastalığın geçmişine, şeker hastalığına bağlı komplikasyonlara, ilaç kullanımına ve dozuna bağlı olarak yapılacak operasyonlarda değişiklikler yapılabilir. Bunun ile beraber başarı yüzdesi ciddi oranda arttırılır ve %89 oranlarında başarılı operasyonlar gerçekleşir.