İnsanlar fark etmemelerine karşın yaşadıkları çevreden ve çağdan önemi şekilde etkilenmektedir. Bazı hastalıkların geçmişten daha çok görülmesinin nedenlerinden biri de bahsedilen çevresel etmenler olarak belirtilmektedir.
Şeker hastalığı bu bağlamda ortalama olarak her on iki kişiden birinde teşhis edilen rahatsızlıklardan biridir. Diyabet ismi ile de tanınan bu rahatsızlıkta türler değişim gösterebileceği gibi risk faktörleri de değişim gösterebilmektedir. Uzmanların yapmış olduğu açıklamalara göre ailesinde özellikle yakın akrabalarında bu hastalık olanlarda diyabet oluşması daha yüksek ihtimallerdedir. Ancak
şeker hastalığı neden olur için sadece genetik faktörleri ortaya atmak da doğru değildir. Çünkü stresli bir yaşama sahip olanlarda ve sağlıklı beslenme koşullarına dikkat etmeyenlerde de son yıllarda diyabet teşhisi konabilmektedir.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Diyabet başta olmak üzere insanlarda sıklıkla görülen rahatsızlıklarda temel belirtiler bulunmaktadır. Fakat sayılacak olan belirtilerin bir ya da ikisinin aralıklı şekilde görülmesi, bir düzensizlik durumunun olması bu hastalığın kişilerde var olduğunu göstermemektedir. Kişilerin belirtileri düzenli olarak görmeleri oldukça önemlidir.
Şeker hastalığı belirtileri arasında en çok rastlananlar idrar sıklığıdır. Bunun yanı sıra hastalar özellikle sabah uyandıklarında ciddi bir ağız kuruluğu hissetmektedir. Aynı şekilde eskiye oranlar daha çok yeme ve doymama hissi de şeker hastalığının kolay bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan belirtilerden biri olarak kabul edilmektedir.
Şeker Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Diyabet tanısının yapılabilmesi için uzmanlardan destek alınması şarttır. Çünkü kendilerinde birkaç belirti gören bireylerin büyük bir bölüm şeker hastası olduğunu zannederek panik geçirmektedir. Ayrıca bu hastalığa sahip olunması halinde günümüz tedavi yöntemleri sayesinde günlük yaşamdan kopmadan hayatı devam ettirmek de pekâlâ mümkündür. Öncelikle tanı için birtakım testlerin yapılması istenecektir. Özellikle açlık kan ölçümü ve şeker yüklemesi olarak tanımlanan testlerden sonra şeker hastalığının bireylerde olup olmadığı kesin şekilde görülebilmektedir.
Diyabet tanısının yapılmasının hemen ardından hangi tipte bir diyabet olduğuna bakılmaktadır. Tip 1 ve 2 olmak üzere değişim gösteren türleri olan şeker hastalığı buna göre tedavi edilmektedir.
Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?
Şeker hastalığına iyi gelen şeyler konusunda genellikle medikal yöntemlere başvurmak istemeyenler araştırma yapmaktadır. Ancak bu hastalık ciddiye alınmalıdır. Bitkisel tedavi yöntemleri ancak uzmanların önereceği şekilde ana tedaviye bir destek niteliğindedir. Bundan kaynaklı olarak zencefil ya da zerdeçal gibi bitkiler üzerinden doğrudan iyileşme sağlanması beklenmemelidir. Ancak yine de sayılan bitki çayları takviyesi ile pek çok hasta ana tedavilerinden başarılı sonuçlar elde edebilmektedir. Bu rahatsızlık kapsamında kan şekerinin oranlarının kontrol altına alınmasında düzenli bir beslenme sistemi oluşturarak çok yağlı ya da çok tuzlu besinlerden uzak kalmak da önemlidir. Uzmanlar bu doğrultuda hastaları için özel beslenme önerileri de vermektedir.
Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen
şeker hastalığı tedavisinde insülin en önemli etmenlerden biridir. Pek çok hasta gün içerisinde kendilerine insülin iğnesi uygulamak zorunda kalmaktadır. Ancak her hasta tedavilerinde iğne kullanmak zorunda değildir. Özellikle ilk zamanlarında teşhis edilmiş rahatsızlıklarla dengeli beslenme ve ilaç tedavisi de büyük oranda işe yaramaktadır. Üstelik günümüzde bu hastalık için cerrahi operasyonlar da yapılmaktadır. Gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde kandaki şeker oranı sağlıklı bireylerde olduğu gibi uygun rakamlara çekilebilmektedir. Bunun için besinlerin ayrıştırılması sırasında uyarılması gereken hormonların işlevsellik kazandırılması esasına göre hareket edilmektedir. Lakin cerrahi operasyonun yapılabilmesi için vücutta halen bir insülin üretiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.