Skip to content Skip to footer

Sinirsel Şeker Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Şeker hastalığı, diğer adıyla diyabet, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Türkiye’de birçok kişinin bu hastalıktan müzdarip olduğu bilinir. Yapılan araştırmalar neticesinde her üç kişiden birinin gizli şeker hastası olduğu tespit edilmiştir. Şeker hastalığı; alt gruplara ayrılabilir. Onlardan birisi de sinirsel şeker hastalığıdır.

Sinirsel şeker hastalığı; adından da tahmin edilebileceği üzere sinir ve stres altında iken ortaya çıkar. Bir başka deyişle, kişinin kan şekeri; stres altında olduğu zamanlarda yükselir. Özellikle gençlerin karşısına çıkan bir sorundur. Bunun yanı sıra, kişinin sinirli olduğu zamanlarda ağızda kuruluk durumu ile karşılaşması; durumun ciddiyetini gösterir. Çünkü, bu durum; kişinin insülin direnci problemiyle karşı karşıya olduğunu ifade eder.

Sinirsel Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sinirsel şeker hastalığı; bilhassa fazla kilolu insanlar için önemli bir tehlikedir. Karın, bel ve göbek bölgelerinde yağlanma olanların bu hastalığa yakalanması mümkündür. Ayrıca, kaygı durum değişimleri yaşayan insanların da bu hastalıktan şikayet etmesine rastlanabilir. Sonuç olarak, fazla insülin yüklemesi; kendisini ağız kuruluğu belirtisiyle gösterebilir. Ağız kuruluğu belirtisine sürekli olarak rastlandığı takdirde kan şekeri de yükselecektir. Sonuç olarak, kan şekerinin yükselmesi; bir an önce tedavi altına alınması gereken bir durumdur. Bu noktada, hem endokrin sisteme dayalı tahliller ve testler hem de psikiyatrik tedaviler gerekli olur.

Sinirsel Şeker Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?
Sinirsel Şeker Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Sinirsel şeker hastalığı ile ilgili olarak çok merak edilen bir detay vardır. Birçok kişi; aşırı sinirli olmasından mütevellit şeker hastası olduğunu düşünür. Ancak, aşırı sinirli olmanın farklı sebepleri de vardır. Bunun yanı sıra, şeker hastası olan kişilerin de aşırı sinirli olması mümkündür. Yine de kişinin birden çok kez kan şekeri ölçümü yaptırması şarttır. Bu sayede, sinirsel şeker hastalığı teşhisi konabilir.

Şeker hastalığı; tedavi edilmediği takdirde vücuda farklı hasarlar verebilir. Örneğin, sinir sistemini olumsuz etkilemesi söz konusudur. Bir başka deyişle, sinirsel iletişim ve etkileşimin tahribata uğradığı kişilerde aşırı sinirli olma durumuna rastlanabilir. Fakat, aşırı sinirlenme; kişinin elinde olan bir konu değildir. Birçok kişi; sinirlendikten sonra yaptığı bu davranış için pişman olabilir. Bu yüzden, kişinin çevresindeki insanların anlayışlı olması şarttır.

Sinirsel Şeker Hastalığı İle İlgili Olarak Bilinmesi Gereken Detaylar

Şeker seviyesinin ani değişimlere uğraması ciddi bir durumdur. Bu tür değişimler yüzünden insanlarda ani ve büyük tepkiler meydana gelir. Bir başka deyişle, kısa süreli sinirlilik hali görülebilir. Hatta, bu konuyu birkaç güncel örnekle açıklamak mümkündür. Trafikte yaşanan tartışmalar, öfke patlamaları, fiziksel şiddet; şeker seviyesinin değişmesiyle yakından alakalıdır. Bu gibi hallerde, insanlar hiç yapmayacakları davranışları sergileyebilirler. Bunun yanı sıra, sinirsel şeker hastalığının farklı belirtileri de vardır.

Sürekli kilo kaybedilmesi, el ve ayaklarda yaşanan titremeler, ağız ve cilt kurulukları, bulanık görme, odaklanma sorunları, güçsüzlük, sıklıkla idrara çıkma; sinirsel şeker hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler; her insanda ortaya çıkabilir. Ancak, birden çok kez ortaya çıktıkları takdirde doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Net diyabet teşhisi konması için birden çok test gerekli olacaktır.

Sinirsel Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diğer şeker hastalıkları olarak bilinen Tip 1 ve Tip 2’ye kıyasla farklı tedavi yöntemleri vardır. Her şeyden önce, psikoterapi uygulanır. Bir başka deyişle, bu hastalığa sahip olan bireyler bir süre seanslara katılırlar. Bu sayede, nasıl öfke kontrolü yapacaklarını öğrenirler. Sinirsel şeker hastalığının tedavi edilmesi için hastaya olabilecek en kısa sürede teşhis konmalıdır. Aksi takdirde, hasta; gerekli tedaviden faydalanamayabilir.