Skip to content Skip to footer

Tip 1 Diyabet Kimlerde Görülür?

Tip 1 diyabet; görüp görülebilecek en sinsi hastalıklar arasında bulunur. Tip 2 diyabet ile arasında çok sayıda fark vardır. Her şeyden önce, insüline bağlı olarak ortaya çıkar. İnsülin hormonunun yokluğu sebebiyle birçok insanda Tip 1 diyabete rastlanır.
Tip 1 diyabet; birçok insanın müzdarip olduğu bir hastalıktır. Ancak, bilhassa 30 yaşından küçük insanlarda daha sık görüldüğü yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu hastalık; tedavi edilmediği takdirde insanların yaşam süresini 8-12 yıl arasında kısaltır.

Tip 1 Diyabet Kimlerde Görülür?
Tip 1 Diyabet Kimlerde Görülür?

Tip 1 Diyabet Nedir?

Pankreasta bulunan beta hücrelerin en az yüzde 80’inin hasar görmesi ve ortadan kaybolması halinde ortaya Tip 1 diyabet çıkar. Ancak, yüzde 80 eşiğine kadar glikoz toleransına rastlanır. Fakat, bu durum bir süre sonra sürdürülemeyecek hale gelir. Glikoz toleransı olan bu dönemde enfeksiyon hastalığına da rastlanır. Sonuç olarak, beta hücreleri zaman içerisinde tamamıyla hasar görür. Bir başka deyişle, diyabet; insülin faktörüyle beraber kalıcı hale gelir.
Tip 1 diyabet; dünyanın belki de en ilginç hastalıklarından birisidir. Çünkü, bu hastalığın sebebi kesin olarak belirlenemez. Çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen gerçek nedeninin bilinememesi yüzünden tedavisi de oldukça sorunlu hale gelir. Ancak, bilhassa genetik yatkınlığı olan kişilerin Tip 1 diyabete yakalanma riski oldukça fazladır. İnsülin hormonu olmayan kişilerin karşısına çıkan bu hastalık oldukça tehlikelidir.

Tip 1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının genel belirtileri ile benzer belirtilere sahiptir. Çok su içme, iştahsızlık veya çok yemek yeme, ağız kuruluğu, normalden daha çok idrara çıkma, kilo verme, kas kaybı, kaşıntı, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan yaralar, herhangi bir yaranın geç iyileşmesi, mantar enfeksiyonları başta olmak üzere sebepleri açıklanamayan enfeksiyonlar; Tip 1 diyabet belirtileri arasında yer alır.
Tip 1 diyabet teşhisinin konması için kişinin açlık kan şekerinin veya ölçülen yüksek kan şekerinin yüzde 6’nın üzerinde olması gerekir. Buna ek olarak, düşük c peptit seviyesi de Tip 1 diyabet teşhisi konulmasında önemli bir etkendir.

Tip 1 Diyabet Tedavisi Var Mı?

Tip 1 diyabet; insülin eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Bu noktada, yoğun insülin tedavisine başvurulmalıdır. Buna ek olarak, bu hastalığın en kısa sürede teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması şarttır. Birçok uzman; yoğun insülin tedavisinin tek seçenek olduğunu düşünür.
Tip 1 diyabet tedavi edilmediği takdirde ortaya telafisi mümkün olmayan hasarlar çıkabilir. Kalp – damar, göz ve böbrek hasarlarının geri dönüşümü olmayabilir. Buna ek olarak, böbrek yetmezliği de Tip 1 diyabetin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Diyalize giren insanların birçoğunun şeker hastası olduğu bilinir. Ayrıca, farklı damar hastalıklarına da rastlanır. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde hastanın herhangi bir uzvunun kesilmesine sebebiyet verebilir.

Tip 1 Diyabetten Korunmak Adına Neler Yapılmalıdır?

Tip 1 diyabet; bilhassa genetik sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Ayrıca, çevresel faktörlerin de tetikleyici olduğunu söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, anne sütünden faydalanamayan kişilerin de bu hastalığa yakalanma riski bir hayli fazladır. Viral enfeksiyonlardan korunmak amacıyla yapılan aşılar; Tip 1 diyabet riskini azaltabilir.
Tip 1 diyabet hastalığından müzdarip olanların yaşam hijyenlerine dikkat etmesi şarttır. Yoğun insülin tedavisi sayesinde sağlıklı bir hayat sürdürebilirler. Bu hastalığa uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Hatta, hastanın öğün atlamaması şarttır. Buna ek olarak, düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır. İdrar tahlilleri yaptırılmalıdır. Bilhassa idrarda protein olup olmadığı araştırılmalıdır. Son olarak, oluşan komplikasyonlar için ayrı bir tedavi programı hazırlanmalıdır.