Skip to content Skip to footer

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabet hastalığı, genç ve çocukluk yaşlarda ortaya çıkan bir çeşit şeker hastalığıdır. Tip 1 diyabet, genel olarak genetik faktörlerin etkili olduğu bir hastalık türüdür. Ailede bulunan şeker hastalığı geçmişi, çocuğun hareketsiz yaşam, şişmanlama, karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenme, spor yapmama, psikolojik rahatsızlıklar, aşı ve bazı ilaçların etkisi gibi faktörler ile birleştiğinde ortaya çıkması kaçınılmaz bir rahatsızlıktır.

Çocuk ve gençlerde görülen bu rahatsızlık tip 2 diyabetten farklı olarak ilk aşamalardan itibaren insülin yokluğu sebebi ile insülin iğnesi kullanımını zorunlu kılar.

Tip 1 Diyabet Nedir?
Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 Diyabet Belirtileri

Tip 1 diyabet, pankreasta yer alan insülin salgılama görevi üstlenen bakterilerin azalması, bitmesi veya baskılanması ile alakalı olarak ortaya çıkar. İnsülin maddesi yalnızca kan şekerini dengelemez, çocuk ve ergenlerde boy uzaması, kemik gelişimi, hücre gelişmesi insülinin görevleri arasındadır.

Tip 1 diyabete sahip genç ve çocuk yaştaki bireylerde görülen bulgular arasında büyümenin durması gözlemlenebilir. Kısa ve ufak yapılı olmaları, tip 1 diyabet ile alakalıdır. İnsülin yokluğu nedeni ile kan şekeri yükselmesine bağlı olarak, çok su içme, çok idrara çıkma, bulantılar, kusmalar, kana karışan farklı maddeler nedeni ile kişilik değişiklikleri, karın ağrısı gibi şikayetler görülür. Erken dönemde kontrol altına alınmayan tip 1 diyabet, çok hızlı gelişir ve ölümcül olabilmektedir.

Tip 1 Diyabet Nedenleri

Görülen iki diyabet arasında yüzde onluk oranla daha az görülen diyabet tipi, tip 1 diyabettir. Pankreasta yer alan beta hücreleri, bağışıklık sisteminin saldırısı altında kalarak görevlerini yerine getiremez hale gelir, bu durum insülin salgılanmasının git gide azalarak bitmesi ile sonuçlanır.

Bir çeşit pankreas iltihabı ortaya çıkmaktadır, bağışıklık sisteminin neden beta hücrelere saldırdığı ise halen gizemini korumaktadır. Virüs, çevresel etkiler nedeni ile bu durumun gözlemlendiği düşünülür. Beta hücrelerinin baskı altına alınması ile insülin yokluğu ortaya çıkar, bu durum neticesinde kişi dışarıdan insülin almak zorunda kalır.

Çocukların karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmeleri de yine tip 1 diyabete kapı aralayan unsurlar olarak göze çarpmaktadır.