Skip to content Skip to footer

Tip 2 Diyabet Nedir?

Ülkemiz ve dünyada son derece yaygın olarak görülen tip 2 diyabet nedir? Sorusunun cevabı olarak, insülin salgılanması ile ortaya çıkan ve kan şekerinin olması gerektiğinden yüksek görülmesi durumu olarak adlandırılabilir. Tip 2 diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılmakta ve tip 1 diyabet ile aralarında farklılıklar bulunmaktadır.

Tip 2 Diyabet Nedenleri

Çok yaygın olarak görülmekte olan tip 2 diyabet, tip 1 diyabete göre daha geç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Tip 2 diyabete sahip insanların genetik yatkınlığı, bu hastalığa maruz kalmalarında önemli rol oynayabilmektedir.

Genetik faktörün dışında, tip 2 diyabetli hastaların yaşamlarına baktığımızda, karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmeye bağlı yağlanmayı sıklıkla görmekteyiz. Kilo alma ile oluşan yağ tabakalarından salgılanan bazı hormonlar, pankreasınızda yer almakta olan beta hücrelerini baskılamakta ve sayılarını azaltarak yeteri kadar insülin salgılanmasının önüne geçebilmektedir. Yağlanma nedeni ile oluşan bu süreç sonucunda, pankreasınız daha fazla kan şekeri oluşturmaya zorlanır ve bu fazla şeker de kilo almaya yol açar, bu süreç birbirini etkileyerek devam etmektedir.

Tip 2 diyabet hastalığının nedenleri arasında hareketsiz yaşam ve psikolojik sıkıntılarda sayılabilir. Kişi, düzenli olarak egzersiz yapmıyor ve yağlanmasının önüne geçemiyorsa bu hastalığa yakalanması oldukça kolaylaşır. Psikolojisi yıpranan bireylerde de hastalığa sebebiyet verecek belirtilerin ortaya çıktığı görülmektedir.

Tip 2 Diyabet Tedavisi

Günümüzde tip 2 diyabetin tedavisi mümkündür. İlaç tedavisi ile başlanan süreç, tedavi edilme ile sonuçlanmazsa devreye metabolik cerrahi operasyonları girmektedir. Metabolik cerrahi ile bireyin midesinde yer alan bir bölgenin alınması, ince bağırsak üzerinde yapılan bir takım cerrahi müdahaleler ile hormonal değişiklik ve insülin seviyesinin korunması hedeflenir.

Beslenme alışkanlıklarında değişiklikte, tip 2 diyabet için geçici veya kalıcı çözüm olarak karşımıza çıkabilir. Diyabet hastaları şekerden uzak durmalıdır, aynı zamanda meyvede yer alan şekeri bile almaları tavsiye edilmez. Diyabet hastaları ekmek ve buğday ürünlerini kullanmaktan kaçınmalı, sağlıksız yağları tüketmemeli, işlenmiş gıdalardan kaçınmalı ve serada yetişen sebzeler yerine doğal ortamlarında yetişen, mevsiminde pazarda bulunan meyveleri tüketmeye gayret göstermelidir.