Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Obezite; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemleri arasında yer alır. Dünya üzerinde milyonlarca insanın obez olduğu bilinir. Birçok kişi yanlış beslenme alışkanlıklarından dolayı bu hastalığa yakalanır. Ayrıca, hareketsiz bir yaşam biçimini benimseyenlerin karşısına çıkan bir sorundur. Buna ek olarak, kullanılan ilaçlardan dolayı kilo alan insanların sayısı bir hayli fazladır. Bilhassa kadınların gebelik döneminin ertesinde fazla kilo problemiyle karşılaştıklarını söylemek mümkündür.
Obezite tedavisi için ilk olarak diyet ve egzersiz uygulanır. Ancak, obez kategorisinde bulunan kişilerin en çok yüzde 10’luk kesiminin diyet ve egzersiz sayesinde kilo verdiği belirlenmiştir. Bir başka deyişle, geriye kalan yüzde 90’lık kesim halen daha bu sorun ile mücadele etmek zorunda kalır. Bu kişilerin fazla kilolarından kurtulması için ameliyat olması şart haline gelir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Obezite hastalığından müzdarip olanlar için en uygun tedavi seçeneklerinden birisi de tüp mide ameliyatıdır. Bir diğer adı mide küçültme ameliyatı olmakla beraber en çok tercih edilen cerrahi girişimlerden birisidir. Bu ameliyat; midenin tıpkı bir muz gibi ince tüp şeklini alması olarak ifade edilebilir. Kapalı ameliyat tekniğinin kullanıldığı bu operasyon ile midenin yaklaşık yüzde 80’i kesilerek çıkartılır. Bu sayede, midenin gıda alımı düşürülür. Bir başka deyişle, kişinin daha az yemesi ve daha çabuk doyması hedeflenir. Tüp mide ameliyatının gıda emilimini azaltma gibi bir yönü de vardır. Sonuç olarak, tüp mide ameliyatı olan kişilerin iştahı azalır. Buna ek olarak, kişinin kilo kaybetmeden insülin direncinin kırılmasını mümkün kılan bir operasyondur.
Tüp mide ameliyatı; yalnızca 1.5 saat sürer. Mideye ve sindirim sistemine herhangi bir zarar gelmesi ihtimaller dahilinde bile değildir. Buna ek olarak, ameliyatın ardından yan etki görülmez.
Kimler Tüp Mide Ameliyatına Uygundur?
Tüp mide ameliyatı; risk oranı düşük bir operasyon olduğu için tercih edilir. Yıllardan bu yana uygulanır. Güvenilir ve verimli bir operasyondur. Gastrik By-Pass ameliyatı; tüp mide ameliyatının bir diğer versiyonudur. Fakat, bu ameliyat herkese uygun değildir. Bilhassa Tip 2 diyabet hastalığından müzdarip olan kişiler için uygundur. Ayrıca, tüp mide ameliyatı olmasına rağmen bir süre sonra yeniden kilo alan kişilere de Gastrik By-Pass ameliyatı yapılabilir.
Tüp mide ameliyatı olmayı düşünenlerin birtakım şartları taşıması gerekiyor. Her şeyden önce, kişinin ileri derecede obez kategorisinde olması şarttır. Bunun yanı sıra, aşırı şişmanlığa bağlı olarak Tip 2 diyabet, uyku apnesi ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalananlar da tüp mide ameliyatı olabilirler. Tüm bunların yanı sıra, bazı hastaların doktorların özel kararıyla tüp mide ameliyatı olması da söz konusudur. Özellikle obeziteye bağlı metabolizma bozukluğu yaşayan kişiler hakkında böyle bir karar verilebilir.
Tüp mide ameliyatı için belirli bir yaş sınırının olup olmadığı da merak ediliyor. 18 ila 65 yaş arasındaki kişilerin bu operasyonu geçirmesine izin verilir. Ancak, bu ameliyatı olmak isteyenlerin yaşından bağımsız olarak vücut kitle endeksinin 35 ve üzerinde olması şarttır. 18 yaşından küçük olan kişilerin obezitenin yanı sıra Tip 2 diyabet hastalığına yakalanmış olması halinde tüp mide ameliyatı olmalarına izin verilebilir. Ayrıca, 65 yaşından büyük olan kişilerin tüp mide ameliyatı olabilmesi için genel sağlık durumlarına bakılır.
Her tüp mide ameliyatı başarılı bir şekilde sonuçlanmaz. Ameliyatın ardından yeniden kilo alan kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Bu kişiler revizyon ameliyatı geçirebilirler. Hastanın ameliyatın ardından kendisine iyi bakmaması halinde kilo almasına rastlanabilir. Bu gibi durumlarda, revizyon ameliyatına başvurulur.