Skip to content Skip to footer

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonları, erken dönem ve uzun dönem komplikasyonlar olarak sınıflandırabiliriz.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Erken Dönem Komplikasyonları

Tüp mide ameliyatı  sonrasında erken dönemde kaçak, kanama, kan pıhtılaşması, anestezi ile ilgili akciğer ve solunum problemleri, mide tüpünün dar olması ve yara enfeksiyonu olarak belirtilebilir.

Kaçak veya sızıntı stapler hattından mide içindeki sıvının dışarıya sızmasıdır. Bu durumun görülme oranı yapılan araştırmalara göre %2 civarındadır. Ameliyat esnasında ve 1 gün sonrasında eğer var ise erken tespit için kaçak testi uygulanır. Gelişmiş teknikler ve kullanılan staplerlerin kalitesi ile bu oran günümüzde oldukça düşmüştür.

Her kompleks ameliyatta olabileceği gibi mide küçültme ameliyatında kanama ameliyat bölgesinde oluşabilir.

Kan pıhtılaşması yani pulmoner emboli toplar damarda oluşan pıhtılaşmadır. Bu pıhtı akciğerlere gidip solunum fonksiyonlarını bozabilir. Nadirde görülse bu durum ilaç ile tedavi edilebilir.

Mide tüpünün dar olması kişinin mide anatomisi, kilosu gibi parametrelere göre bırakılacak tüp midenin boyutunun doğru belirlenmeden daha küçük bırakılması nedeniyle oluşur.

Ameliyat esnasında oluşturulan yaraların enfeksiyon kapması da oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Uzun Dönem Komplikasyonları

Tüp mide ameliyatı sonrası ilerleyen dönemlerde oluşabilecek komplikasyonlar genellikle beslenme düzensizliği ile alakalıdır. Mide büyük oranda küçüldüğü için uygun beslenme planına uyulmaması dolayısıyla komplikasyon görülebilir.

Mide fıtığı, reflü ve safra kesesi rahatsızlıkları görülebilir.

Ani kilo kaybı nedeniyle deri sarkması oluşabilir.

Emilim ve vitamin eksikliği nedeniyle saç dökülmesi oluşabilir.

Leave a comment