Skip to content Skip to footer

Tüp Mide Nedir?

Sleeve Gastrektomi (SG) olarak da bilinen Tüp Mide prosedürü, midenin ortalama %75’ini alan ve gıda alımını kısıtlayacak dar bir gastrik tüp bırakan, bariatrik operasyondur. Tüp Mide prosedürden sonra hem mide boşalması hem de bağırsak geçişi belirgin şekilde artar. Çünkü yiyeceklerin alınmasıyla mide içi basınç artar, bu da mide duvarının gerginliğini arttırır.

Tüp Mide prosedürü, tipik olarak başlangıçtan itibaren %25-35 aralığında vücut ağırlığı kaybı (yaklaşık %60-80 oranında vücutta bulunan fazla ağırlık kaybı) ile sonuçlanır. Kilo kaybının çoğu, uygulamadan sonraki ilk 6 ayda gerçekleşir. Bu önemli kilo kaybı, tip 2 diyabet de dahil olmak üzere obezite ile ilişkili birçok komorbiditenin hızlı bir şekilde iyileşmesine yol açabilir. Bu uygulama, hızla en sık yapılan bariatrik cerrahilerden biri haline gelmekte ve sıklıkla yapılan diğer prosedürler arasında cerrahi risk, kilo kaybı ve obezitenin çözümü açısından iyi bir konumda yer almaktadır.

Bu uygulamanın diğer prosedürlere göre birçok avantajı vardır. Uygulama, daha basit ve daha güvenlidir. Diğer prosedürlerden daha az vitamin ve mikro besin eksiklikleri ile sonuçlanır. Prosedürün diğer önemli avantajları, dumping sendromunun olmaması ve midenin kalan bölümünden kaynaklanan mide kanseri riskinin çok düşük olmasıdır.

Avantajlar

  • Mide kapasitesini azaltır. Ancak, midenin normal çalışmasına izin verme eğilimindedir. Böylece çoğu gıda maddesi, küçük miktarlarda tüketilebilir.
  • Midenin, açlığı uyaran hormonları (ghrelin) üreten bölümünü ortadan kaldırır.
  • Pilortam manasıyla korunduğundan dolayı damping sendromu riski en aza indirilir.
  • Ülser oluşma olasılığını en aza indirir.
  • Bağırsak tıkanıklığı, marjinal ülser, anemi, osteoporoz, protein eksikliği ve vitamin eksikliği olasılığını neredeyse ortadan kaldırır.
  • Obez hastalar için ilk aşama prosedürü olarak çok etkilidir.
  • Diğer prosedürlerin komplikasyonlarından endişe duyan hastalar için ilk seçenek olabilir.

Dezavantajlar

  • Dondurma ve milkshake gibi yumuşak besinler emilebilir ve kilo kaybını yavaşlatabilir.

Tüp Mide Nasıl Yapılır?

  • Tüp mide uygulaması, laparoskopik olarak karın içine girilerek midenin %75-80’inin alınması ile yapılır. Laparoskopi, küçük kesilerle yapılan bir uygulama şeklidir ve hasta bu küçük deliklerden özel aletlerle tedavi edilir. Uygulama kolaylığı ve düşük komplikasyon oranları göz önüne alındığında bu operasyonun en büyük avantajlarından biri olarak kabul edilir.
  • Prosedüre başlanmadan önce çeşitli testler ve tetkikler yapılır. Bunlar, tıbbi izleme, analizler ve değerlendirme araçları ile yapılan konsültasyonlardır.
  • Yapılacak bütün hazırlıkların hemen ardından anestezi altında uygulama gerçekleştirilir. Nadiren de olsa açık teknikler tercih edilse de günümüzde bu prosedür, genel olarak laparoskopik olarak yapılıyor.
  • Prosedürde mide, cerrahi zımba ismi verilen bir cihaz yardımıyla tüp şeklinde biçimlendirilir. Prosedür, genel olarak 1-1.5 saat kadar sürüyor. Uygulama esnasında kesi işlemleri sonlandıktan sonra doktorun tercihine göre mavi boya testi veya kaçak testi yapılarak güvenlik kontrolü sağlanır.

Tüp Mide Uygulaması ile Nasıl Kilo Verilir?

 

Tüp mide uygulaması, mide hacmini büyük oranda küçülten bir prosedürdür. Metabolik ya da obezite cerrahi uygulamalarında, genişleyen midenin belirli oranlarda küçültülmesi ve sonucunda ise daha az gıda alınması prensibi esastır. Bununla beraber hastaların, uygulamadan sonra diyetlerine mutlaka dikkat etmeleri ve fazla gıda tüketmemek için iradelerini kullanmaları da gerekir. Aksi halde uygulama sonrası yan etkiler ortaya çıkabilir ve hastaların aşırı oranda gıda tükettiği için kilo verememe problemi söz konusu olabilir.

Uygulamadan sonra egzersiz ve beslenme koşulları, en önemli kriterler olacaktır. Midenin üzerinde işlemler yapıldığı için hastaların tükettiği gıda oranına dikkat etmesi çok önemlidir. Ayrıca, bazı gıdaların tüketilmesi de sınırlandırılmalıdır. Egzersiz ve spor programı da bir diğer önemli faktördür. Hem uygulama sonra kilo verme sonucu hem de vücudun etkin bir şekilde işleyişinin sürdürülmesi için egzersiz şarttır.

ak 1-1.5 saat kadar sürüyor. Uygulama esnasında kesi işlemleri sonlandıktan sonra doktorun tercihine göre mavi boya testi veya kaçak testi yapılarak güvenlik kontrolü sağlanır.

Tüp Mide Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

Tüp mide uygulaması, geniş çaplı bir prosedür olduğu için hem uzun vadede hem de kısa vadede bazı riskler taşıyabilir. Bu uygulama, obez hastalarda fazla kilo ile ortaya çıkabilen bazı sorunların engellenmesi için de tercih edilmektedir. Bu uygulamadan sonra yeteri oranda kilo verememe veya yeniden kilo alamama ihtimali olabilir. Ameliyat sonrası egzersiz ve diyet alışkanlıklarına uymamak bu yan etkilerin en büyün nedenidir. Genel olarak Tüp Mide uygulamasının yan etkileri şunlardır:

  • Sızıntı (mide hattından sızıntı)
  • Kanama problemi
  • Enfeksiyonlar
  • Anesteziden ortaya çıkabilecek sorunlar
  • Solunum sorunları
  • Pıhtılaşma problemleri

Tüp Mide Uygulamasından Önce Yapılması Gerekenler

Tüp Mide uygulamasından önce sigarayı bırakmak gerekir. Sigara, uygulama tarihinden en az 2 ay önce bırakılmalıdır ve ameliyattan sonra da kullanılmaması tavsiye edilir. Sigara, hastaların uygulamadan sonra daha uzun süreli bir iyileşme evresi yaşamasına neden olduğundan dolayı solunum yolu enfeksiyonu riskini de yüksek oranda artırır.  Benzer şekilde alkol içeren maddeler de kesinlikle bırakılmalıdır. Prosedür öncesi ve sonrasında diyetisyen eşliğinde kilo takibi yapılır. Kullanılan reçeteli, reçetesiz bütün ilaçlar ve takviye ürünler, doktora bildirilmelidir.

Tüp Mide Uygulamasından Sonra Yapılması Gerekenler

Tüp Mide uygulamasından 6 saat sonra su içmeye başlanır. 24 saat sonra şekersiz  sıvılar şeklinde beslenmeye başlanır. Hastaların beslenmeyi iyi bir şekilde tolere etme yeteneklerine göre püre şeklinde diyete başlanır ve sonrasında ise katı gıdalara geçilir. Hastaların birçoğu 2 ile 3 gün içerisinde taburcu edilir.

Tipik olarak Tüp Mide uygulamasından sonra vitamin desteklerine ihtiyaç olmasa da bazı hastalar için doktor tarafından geçici olarak mineral ve vitamin takviyeleri tavsiye edilebilir. Uygulamadan 10gün sonra yavaş bir şekilde yürüyüş şeklinde egzersiz aktivitelerine başlanır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme, kısa ve uzun süreli olarak sınıflandırılabilir. İyileşme süresinde ilk üç ay boyunca hastalar, midelerini fazla yormayacak gıdalar tüketmelidir. Bu süreçte verilecek tedbire uymak son derece önemlidir. Ameliyat sonrası doğal olarak bir diyet takip edilmesinin yanı sıra, sindirimi zor gıdalardan uzak durmak ve diyet listesinde belirtilen protein, yağ ve karbonhidrat dengesine büyük oranda dikkat etmek gerekir.

Kısa vadede sıvı besinlerin tüketimi, birkaç hafta içinde normal diyetlere dönüşerek 6 aylık dönemden sonra ise uygulama öncesi tüketilen gıdalar tüketilecektir. Ancak, bu süreçte diyete uygun beslenme dönemi tercih edilmelidir. Ayrıca doktor, bazı gıdaların tüketilmesine izin vermeyebilir. İyileşme döneminde mineral ve vitamin takviyeleri hemen hemen her obezite operasyonu için standarttır. İlaçları ve besin takviyelerini tarif edildiği şekilde almak, uygulamanın sonuçları açısından çok önemlidir.

Uygulamadan Sonra Egzersiz

Tüp Mide uygulaması, kilo vermek için sıkça tercih edilen önemli bir ameliyattır. Kilo vermek, yalnızca besinleri minimum düzeye indirgeyerek değil, aynı zamanda izlenecek bir egzersiz programı ile de mümkün olacaktır. Bundan dolayı hastaların, iyileşme sürecinde dahi belirli egzersizleri yapmaları gerekiyor. Bütün cerrahi uygulamalardan sonra sindirim sisteminin rutin dengesinde hareket edebilmek gerekir. Hareketsizlik, bütün insanlar için her durumda büyük bir sorundur ve uygulama sonrası mutlaka fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.